OBS!

Onlinedejting är inte bara den nya tidens moderna sätt att träffas. Det är också det säkraste sättet att träffas – förutsatt att man "gör rätt". Det vill säga att man använder sunt förnuft och lyssnar på eventuella varningssignaler. Gör man inte det, utan tar stora och blinda risker så kan onlinedejting också leda till problem, eller ännu värre saker. Så låt oss här ta oss tid att gå igenom några konkreta råd och tips för hur du, som både man och kvinna, kan dejta precis så säkert som det bör vara. Följer man dessa råd så löper man minimal risk att råka illa ut, jämfört med de som träffas på till exempel nattklubbar, fester, resor eller dylikt och i förfriskat tillstånd hamnar lite varstans. Vi vill dock poängtera, innan vi går vidare i denna artikel, att vi inte har skrivit detta för att skrämma någon. Utan snarare för att vi naturligtvis inte vill att någon skall råka illa ut, på något sätt över huvud taget. Vi vill också poängtera att man inte skall glömma att IRL (”In Real Life” eller ”i verkliga livet”) är en plats som håller den egentliga faran. Men precis som alla möten som sker direkt ute, så är ju vitsen med onlinedejting att det skall LEDA till ett möte när man väl träffar någon som är tillräckligt intressant. Så när vi säger att nätdejting är säkert, så menar vi således självklart så länge man håller sig till att prata genom just nätet. Alla möten som sker utanför Internet sker under varje individs eget ansvar, och vi kan bara tipsa och ge råd. Denna artikel är alltså inte skrämselpropaganda, utan helt enkelt en upplysning och en vägledning kring dejting online, såväl som IRL. Lått oss nu gå igenom de två stösta faror som kan drabba män, respektive kvinnor när de knyter nya bekantskaper online…

Bedragare, även kallat ”Scammers”

Scammers eller "sol & vårare" som den gamla svenska termen lyder, är vad man kallar personer som utger sig för att vara någon annan än de är i syftet att lura eller bedraga en annan person på pengar eller andra värdesaker. Det mest förekommande drabbar män i form av unga vackra kvinnor som hemskt gärna vill komma och hälsa på, men saknar färdmedel, varvid den kärlekstörstande mannen luras att sätta in ett belopp på personens konto. Därefter försvinner vederbörande från deras kontakt, som i regel har utspelats via MSN Messenger, och naturligtvis dyker ingen kvinna upp. Notera att vi säger "personen" också, och inte kvinnan, för många gånger är dessa kvinnor inte ens kvinnor, och i nästan ingen av fallen är de kvinnan på bilden. Tumregeln för denna scam är att bilden alltid föreställer/visar en ung och mycket vacker kvinna. Bilden är i 9 fall av 10 bara plockad från någon (oftast amerikansk) modell- eller sexsajt. Alternativt är det en bild på någon som personen känner eller bara någon som personen på något sätt har kommit över denna bild ifrån. Men bilden är i regel aldrig en bild av profilinnehavaren själv, så vida inte denna är så pass dum att hon (eller han) tar den risken. Dessa bilder är oftast MYCKET lätta att genomskåda, om man vet vad man skall leta och se efter.

Var aktsam med profiler som har bilder som:

 • är tagna med proffessionellt ljus och redigering, dvs rena modellbilder.
 • är lättklädda och utmanande. På en seriös dejtingsajt är det ovanligt att ”riktiga” tjejer och kvinnor visar en sådan sida av sig själva.
 • innehåller "o-svenska" detaljer som heltäckningsmattor, högt sittande eluttag, planscher och böcker i bakgrunden med icke svenska titlar och tecken, möblemang och dylikt i annan än typisk svensk stil, osv.

Var också aktsam med vad som sägs. En scammer lägger oftast upp situationen som att denna unga vackra kvinna är i stor nöd och behöver någon som hjälper henne per omgående. Storyn kretsar inte sällan kring ett ex som förföljer henne, en familj som vänt henne ryggen och ett jobb som just förlorats. Hon har alltså varken familj eller vänner och hon är ensam, rädd och fattig. Men framför allt så ser hon ovanligt bra ut, och hon är väldigt angelägen om att få fly från sitt hårda liv, in i dina skyddande armar. Detta trots att hon oftast inte ens sett din profil eller dina bilder eller ens vet vad du söker. Strategin är enkel – det finns så pass många lättlurade män att en rutinerad scammer sällan lägger tid på att bearbeta sitt offer. Är en man tveksam eller svår, så går bedragaren direkt vidare till nästa. Och självklart är det heller inga problem att lura ett stort antal män samtidigt. Denna scam är otroligt vanlig utomlands, men har tyvärr sedan en tid börjat bli vanlig även här i Sverige. Vi som driver LoveSite har i vår extensiva marknadsundersökning och långvariga erfarenhet från Internet, sett ett ganska stort antal av dessa exempel på några av Sveriges största dejtingsidor. Detta bedrägeri drabbar nästan uteslutande män, och det går nästan alltid till mer eller mindre exakt som beskrivet här ovan. Förrövaren kan vara allt från en ung tjej som vill ha extrapengar till helgen - till en rutinerad äldre kvinna eller man som lever och tjänar bra på dessa bedrägerier. Det är således tyvärr något vi alla får leva med, då brottslighet alltid kommer att hitta nya sätt att drabba människor. Är man dock aktsam, tar det lugnt och tänker logiskt, vuxet, rationellt och med en stor skopa sunt förnuft så kan man relativt enkelt undvika dessa parasiter till människor.

Ge ALDRIG pengar till någon du inte känner, oavsett vad hon (eller han) tutat i dig för historia för att tala till ditt hjärta och ditt samvete. Ett bra tips för att tackla scammers är att säga "Ok, kom hit så hjälper jag dig, men inte förrän du tagit dig hit själv och för egnen maskin". I dessa lägen kommer personen att försvinna, eller fortsätta försöka manipulera dig (om inga andra offer finns aktuella just då).

Var aktsam med andra språk än svenska. I fallet scammers så är det inte ovanligt att folk utomlands surfar in och skapar konton i syfte att agera nyinflyttad och i övrigt enligt storyn ovan.

Om något verkar för bra för att vara sant – så är det nästan alltid det! Det vill säga att om du vet med dig att du inte är någon Don Juan, och plötsligt så vill en kvinna av sällsynt hög utseendemässig klass träffa dig omedelbart – helt utan att ens ha sett din profil eller dina bilder… då är det läge att lyssna på vad logiken säger… inte sant?

Oärliga och/eller farliga män

Som kvinna måste man i regel främst akta sig för fysisk fara som skulle kunna uppstå vid ev träffar, även om ovanstående tyvärr också drabbar kvinnor emellanåt. Men till skillnad mot mannen som i första hand löper risk att bli bedragen ekonomiskt över nätet, så löper kvinnan större risk att råka illa ut vid ett möte. Tyvärr så har ju även en del av samhällets värsta avskum hittat in på Internet, vilket innebär att de kan söka sina offer även här. De mest rutinerade av dessa män pysslar med vad som kallas ”grooming” där tjejen eller kvinnan sakta förleds att lita på och lära sig tycka om mannen i andra ändan av skärmen. Detta är lyckligtvis ganska ovanligt då det innefattar en hel del psykologi och tålamod från personen med de oärliga avsikterna. Så ”som tur är” så är de flesta av nätets så kallade ”rovdjur” förhållandevis lätta att upptäcka genom sin ofta tydliga desperation och höga stressnivå. Det gör dem dock inte mindre farliga. Därför är det MYCKET viktigt att du som tjej/kvinna tänker på att akta sig för män som uppvisar oroväckande drag.

Var aktsam med män som:

 • förefaller desperata.
 • tjatar om att få direkta kontaktuppgifter som MSN, telefonnummer eller ännu värre, adress.
 • vill ha lättklädda bilder.
 • pratar om att träffas på en gång eller väldigt snabbt.
 • försöker locka dig med pengar eller presenter.
 • beter sig stressat.
 • uppvisar tendens till aggression.
 • har svårt för att ge raka svar på raka frågor.
 • verkar oärliga genom att de ger en skiftande och inkonsekvent bild av sig själva.

Ge aldrig ut ditt fullständiga namn, adress och/eller telefonnummer till en man som du inte känner eller litar på. Så hur ska man kunna vare sig lära känna eller lita på någon som man aldrig träffat? Återigen, använd sunt förnuft. Verkar mannen/killen bete sig irrationellt, stressat eller på något sätt desperat? Tjatar han om att få din MSN-adress, ditt telefonnummer eller annan form av direktkontakt? Beter han sig som att han vill träffas per omgående? För all del - verkar han lika intressant som han tycks finna dig så prova en direktchatt som MSN Messenger. Men driver han kontakten snabbt vidare så kan det vara en anledning att dra öronen åt sig. En seriös, lugn och vettig person som är ute efter att "finna det rätte" och MOGEN för att göra det, kommer inte att stressa sig fram. Varken sig själv eller dig, och allra minst just dig! Det handlar om respekt. Däremot gör ofta "sexletare" det, då de i regel helt slukas upp av sin egen desperation och ologiska tänkande. Vilket leder oss in på nästa punkt...

Träffa aldrig någon som du inte känner dig säker på att du kan lita på! Det konkreta rådet är samma här. Ge det lite tid, och se till att prata så mycket som möjligt innan ni bestämmer träff. En stor del av vitsen och poängen med onlinedejting, i vår mening, är just att man kan börja i annan ände mot vad folk gör på krogen eller på festen, och verkligen lägga lite tid på att lära känna varandra en aning INNAN man ses. För det första är (förhoppningsvis) båda parter nyktra. Man är hemma i lugn och ro i tryggheten, eller vart man nu föredrar att maila och chatta. Man kan begränsa denna kontakt till när man vill och hur ofta eller hur lite man vill. Fördelarna är många, så länge man inte känner sig stressad och vill hitta en partner till nästa dag - vilket inte är att rekommendera som normal dejting. Ta er tid och lär känna varandra. Till slut kommer det kännas starkt och tydligt från båda håll när det är dags att träffas. Ibland går det fort, ibland tar det längre tid och ibland kanske man upptäcker på vägen att det nog inte var rätt ändå. Men när man väl kommit så långt att man vill träffas så...

Se till att första träffen sker på en säker plats som till exempel ett cafe, en park, på stranden, en golfbana, eller vart som helst där det finns andra människor. Skulle nu mannen/killen i andra änden visa sig vara något helt annat än vad du föreställt dig, så är det lättare att backa ur än om den första träffen sker hemma hos honom eller ännu värre, hemma hos dig. Försätt dig inte i trängda situationer med en person du aldrig träffat förut, så vida inte du känner dig fullständigt säker, dels på din intuition, dels på platsen och dels på att DU verkligen vill träffas, så du som kvinna inte bara "ställer upp" för att vara snäll.

Tips & råd

Be om bilder! Det är ett råd som gäller för båda ovanstående situationer. Oavsett om du är man eller kvinna som dejtar online, så be om bilder på den andra, och gärna bilder som visar att personen verkligen är den som den utger sig för att vara. Säger någon att han har en viss bil så kanske den syns på någon av bilderna. Säger en annan att hon har ett barn, en hund eller en extra stor hörnsoffa, så kanske rimligtvis det under er kontakt kommer dyka upp en bild där det nämnda syns. Nu menar vi inte att ni skall tjata om bilder det första ni gör och rikta en strålkastare i ansiktet på alla ni möter online och be om skostorlek och DNA-bevis, utan snarare att tänka på detta under en kontakt som löper vidare under en längre tid än några få dagar. Förr eller senare kommer man med sunt förnuft märka och kunna läsa av om personen är genuin. Vill personen till exemepl inte visa bilder på sig själv, trots att densamme förefaller intresserad av dig så kan man ju undra vad han eller hon har att dölja. Detta betyder inte att man skall tjata till sig ett helt album med bilder, och definitivt inte det första man gör. Men ett mindre antal, säg 3-5 stycken, från en kontakt som fortlöper mer än en par dagar kanske är rimligt, om man nu ändå har för avsikt att lära känna varandra.

Prata ALLTID i telefon innan ni träffas . Det är ett utmärkt sätt att fördjupa kontakten på ett mer personligt plan, och känna av vibbarna. Oavsett om det handlar om nya vänner eller ett potentiellt par. Ibland kan den goda mailkontakten helt haverera när man börjar prata i telefon. Det kan vara gulligt, charmig och inspirerande, men det kan också vara frustrerande. Man kan också vända på det och ta en mailkontakt som kanske inte alls varit så extremt givande men man är ändå nyfiken, och när man plötsligt pratar i telefon så faller alla bitar på plats. Så ge det en chans för all del, när det känns värt det, och det lär det göra förr eller senare. Det är ett bra sätt att dels ta pulsen på ert ”klick”, dels läsa av eventuella varningssignaler och dels lära sig mer om vad ett eventuellt möte kan ge och hur det skulle kännas. Men som sagt, stressa inte dit heller. Är båda parter intresserade så behöver man inte ringas samma kväll som man börjar maila. Seriositet innefattar också selektivitet och lugn.

Träffa ALDRIG någon så länge du inte litar på situationen och känner dig säker. Och se till att ni träffas för att DU vill det och inte för att den andre tjatar sig till det. Känns det inte rätt så är det bättre att låta bli, att behålla kontakten online eller kanske till och med att lägga ned den. Ingen kan tvinga dig att träffas. Man är alltid två om saken.

Behåll din anonymitet så länge som möjligt. Det är både onödigt och dumt att ett stort antal personer vet vad du heter och vart du bor om du inte ens varit det minsta intresserad av dem.

Ta dig tid och stressa inte. Det vimlar av singlar och andra människor online som söker kontakt, så oavsett vad du själv söker så ge det lite tid. De bästa relationerna växer fram av sig själva, och inte för de tvingats och stressats fram.

Var rädd om er, ta det lugnt och var observant så kommer ni säkerligen att uppleva onlinedejting som ett trevligt sätt att mötas. 1 miljon andra svenskar har redan gjort det. Lycka till!

///Administrationen
LoveSite.se

 

 
 
Skicka en kommentar via mail!  
 

Skicka ett Romantiskt E-kort från Postcard
Skicka ett romantiskt ekort!